Нахутени крекери със зехтин и риган
Всички на безглутенов режим знаят колко е трудно да си намерят нещо за между храненията – ей така да “боднат” нещо ако са пропуснали закуската или обяда. Нещо за хрупане, нещо като солети, нещо като крекери… И в този ред на мисли, попаднах на рецепта в нета за веган крекери. Една от малкото, които се оказаха успешни.
нахутени крекери
без глутен
веган
диета зоната
без яйца
без млечни
Вкусът може да варира в зависимост от предпочитанията ви – кимион и червен пипер, зехтин и риган, сушени домати и босилек, бих се пробвала с вкус карамелизиран лук и сметана и т.н. Търпят повече подправки, които “убиват” миризмата на нахут, която пък не на всекиго се харесва.
Рецептата е веган – без глутен, без яйца, без млечни продукти, без мая, подходяща за междинно блокче в Зоната. Добра за хора с диабет и ИР, като трябва да се съчетаете с източник на протеин за да намалите гликемичния товар.
…
Нахутени крекери със зехтин и риган 🍘🌿
✅без глутен
✅без яйца
✅без млечни продукти
✅веган
✅всички крекери за 5БВМ според диета Зоната, 6 бройки са 1ВМ.
…
За около 30-ина бройки ви трябват:
80г брашно от нахут, сол, чесън на прах, риган, малко кимион, 2 с.л вода, 1с.л зехтин, по желание морска сол за поръсване
…
🌿Смесете сухите съставки в купичка и направете кладенче. В него сипете водата и зехтина.
🌿Рабъркайте добре с лъжица, после оформете тесто. Трябва да получите тесто като пластилин – лесно се оформя и не лепне. За целта най-добре ползвайте мерителни лъжици – 1с.л = 15мл.
🌿Разточете тестото на тънък слой между два пласта хартия за печене, 2-3 мм, не повече. По-тънички, по-добре.
🌿Изрежете формички и ги наредете в тавичка върху единия пласт хартия.
🌿По желание поръсете с малко морска сол и сложете да се пекат – предварително загрята фурна, 170-180 градуса (мощна фурна – 170 градуса, от малките фурни 180 – градуса).
Оставете ги все пак да се охладят 🙂.
…
Бон апети! 🍘🌿
…
Идеята е взета от тук: https://www.kulinarenblog.bg/…/%d0%bd%d0%b0%d1%85%d1%83%d1…/
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!