холестерол

„Добрият” VS „лошият” холестерол и каква е разликата между тях?

Всички сме чували, че има „добър” и „лош” холестерол, но знаете ли каква е разликата между тях?

добър холестерол

„Добрият” холестерол (HDL холестерол) се съдържа в липопротеините с висока плътност, които пренасят холестерола от клетките на тялото до черния дроб и репродуктивните органи, където той се разрушава и елиминира от организма. По този начин той не може да окаже вредното си действие в кръвоносните съдове.

„Лошият” холестерол (LDL холестерол) има противоположен ефект. Той се съдържа в липопротеините с ниска плътност, които го пренасят от черния дроб до клетките в тялото и дава материал за образуване на атеросклеротични плаки в артериите.

Счита се, че рискът от атеросклероза и свързаните с нея сърдечносъдови заболявания е най-голям, когато високото ниво на „лошия” холестерол е в комбинация с нисък „добър” холестерол.

Установено е, че около 80% от холестерола се образува в организма и само 20% постъпва в него чрез храната.

Прекалената консумация на на захар и т.н. бързи въглехидрати, както и на храни с наситени и транс-мазнини стимулират синтеза на холестерол.

А трайно повишения холестерол води до отлагането му в артериите под формата на атероматозни плаки, в резултат на което се развива болестта атеросклероза.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *