въглехидрати

Захари и мястото им в храненето на човека

Или каква е разликата между „захар” и „захар”?

захари и хранене

Захарите всъщност са въглехидратите. Те са органични съединения, които се синтезират от всички растения, съдържащи хлорофил и са основен източник на енергия в човешкото тяло – 1 грам въглехидрати доставя 4 ккал енергия.
Въглехидрати могат да се образуват в тялото от мазнините и белтъците, но продължителният им недостиг в храната води до нарушаване на мастния и белтъчния метаболизъм.

За да не се нарушат сериозно функциите на организма, при продължителното им  ограничаване в диетата, въглехидратите трябва да се консумират в количества не по малки от:
за деца над 1год., юноши и възрастни хора – 130г;
за бременни жени – 175г;
за кърмещи жени – 210г.
При прекалено голям прием на въглехидрати може да се стигне до затлъстяване и отключване на съпътстващите го заболявания.
При прекалено нисък прием на въглехидрати се затруднява работата на мозъка.

Кои, в крайна сметка, са видовете захари, т.е.въглехидрати?

Глюкоза – крайният продукт от разграждането на всички въглехидрати е глюкоза. Тя е и единствената захар, съществуваща в свободно състояние в организма, както и главният енергиен източник за работата на мускулите и вътрешните органи.
Червените кръвни клетки и мозъчните клетки могат да използват като източник на енергия само глюкозата.
При излишък от глюкоза в кръвта, тя попълва гликогенните запаси в черния дроб и мускулите, а при по-голям излишък се натрупва като резервни мазнини.
Глюкоза се съдържа в плодовете, някои зеленчуци (моркови, тиква, зеле, домати), меда.

Фруктозата се съдържа в плодовете, меда и някои зеленчуци. При разграждането й в организма НЕ се отделя инсулин. Фруктозата е два пъти по-сладка от захарозата.

Захароза – най-често използвана е бялата захар, Тя съдържа 99,9% захароза, носител е на т.н.”празни калории”, тъй като не съдържа други нутриенти.

Лактоза – млечна захар, бавно хидролизира в тънкото черво и стимулира развитието на млечно-киселите бактерии в чревната микрофлора.

Малтоза – захарта в бозата, бирата, малца, покълнали семена на зърнените храни.

Нишестето е основна съставна част в житото, ръжта, просото, царевицата, ориза, картофите. При загряване нишестетата се желатинизират.
Лесно смилаемите нишестета се съдържат в прясно приготвените нишестени храни кат картофено пюре, сварени и топли ориз и царевица, пресен хляб и се смилат в стомашно-чревния тракт за около 20 минути.
Бавно смилаемите нишестета се разграждат до глюкоза за около 100 минути. Към тях се отнасят суровите зърнени храни и продукти, в които нишестето е в комплекс с мазнини – кексове, сладкиши, бисквити и др.
Резистентните нишестета се хидролизират до 120 минута и се подлагат на ферментация в дебелото черво. Такива са напр. нишестетата в макаронените изделия, в суровите картофи и бананите, в стария хляб.

Хранителни влакнини (фибри) – придават твърдата и влакнеста структура на плодовете и зеленчуците, гъбите, зърнените и бобовите храни, ядките. Те намаляват нивото на холестерол в кръвта, стимулират перисталтиката на червата, разтворимите влакнини имат способността да увеличават обема си до 20 пъти, което води до чувство на ситост, пектините намаляват резорбцията на постъпилите с храната радиоактивни вещества и тежки метали и др.

Редица епидемиологични проучвания през последните години са установили връзка между консумацията на въглехидрати, богати на фибри и намаляването на някои рискови фактори и заболявания. Например пектините в плодовете и бета глюканът в овеса, могат да намалят нивата на холестерола в кръвта, както и риска от сърдечно-съдови заболявания. Групите от хора с висока консумация на богати на хранителни влакнини храни са с по-нисък процент случаи на рак на дебелото черво.

Различните видове захари имат различно въздействие върху организма.

Рафинираните захари се разграждат много бързо и бързо покачват нивото на кръвната захар. Докато естествените захари в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни са в съчетание с фибри, като по тази начин се усвояват бавно, което води до плавно повишаване на кръвната захар.

В крайна сметка, обаче важно е да се знае, че всичко е в количеството. Консумацията на различни захари в умерени дневни количества е тайната за добро здраве.

Парче шоколад на ден, 200г плод, порция макарони, малка лъжичка захар в кафето няма да ви доведе до затлъстяване. До там се стига след системна злоупотреба и големи количества неподходяща храна.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *