Протеиново-карамелен сладкиш

Протеиново карамелен сладкиш

Без глутен, без брашно, без захар, без млечни продукти.

Едно парче сладкиш съдържа 10,5г белтъци, 4,1г мазнини, 10,4г въглехидрати и 119 ккал.

протеинов сладкиш

Ето и нужните продукти за 8 парчета.

За блата:
2 яйца и 2 белтъка (или 3 яйца)
60-80 г петмез от фурми
½ пакет бакпулвер
есенция карамел (2 мл)
3 мерителни лъжички растителен протеин на прах.

За крема:
180 г кокосова сметана, от кен с кокосово мляко лайт, само гъстата част.
40 г петмез от фурми
Няколко капки есенция карамел.

Приготвяне на блата:

Принципа на приготвяне на блата е подобен на този за приготвяне на реване.

Разбивате много добре яйцата (по-добре с миксер) докато увеличат обема си многократно. Стават като крем. Към тях на струйка, при непрекъснато бъркане, добавяте петмеза.  Следват бакпулвера и няколко капки есенция карамел.

Идеята за карамела дойде след като видях цвета на полученото тесто. Изглеждаше съвсем карамелено. 🙂

Та…накрая добавяме малко по малко и протеина на прах.

При мен тестото се получи малко гъсто и го разредих с кокосова вода от кенчето.

Изливате полученото кексово тесто в подходяща формичка. Аз ползвах малка правоъгълна, в която си правя и хляба.

Печете във фурна на умерен огън до готовност или както се казва до суха клечка.

Оставете сладкиша да изстине напълно и през това време си пригответе крема.

Приготвяне на крема:

Сметаната с петмеза разбийте на пухкав крем с миксер. Добавете есенцията и разбийте още съвсем малко, може вече и с шпатула.

Когато сладкиша изстине го разрежете на два блата. Сглобете като сложите единия блат, върху него половината крем, после другия блат и отгоре останалата част от крема. Сложете в хладилника да стегне.

Исках да украся с разтопен карамел на тънка струйка, но…се оказа, че нямаме никаква захар.

Но и така се получи невероятно вкусен десерт. Когато сладкишът престои, блата става сочен, като сиропиран.

Беше малко по-сладко за вкуса ми, но младежта ми даде максимален брой точки. 🙂

Вкусът много ми напомни за карамелена торта, така, че ще повторя, но този път с увеличени продукти, в тортена форма, с карамел за украса, а смятам, че ще понесе и малко орехи или карамелизирани бадеми…

Поживём – увидим!

 

Бележки:

  • Петмеза може да е всякакъв, въпрос на предпочитания.
  • Протеинът ми е растителен, смес грахов и оризов, вкус ванилия, подсладен със стевия – това дава допълнителна сладост на сладкиша и съответно намалява нуждата от друг подсладител.
  • Ако не искате да ползвате протеин на прах, ползвайте някакво брашно за сгъстяване, но така ще увеличите въглехидратите и ще намалите протеина.
  • Аз разделих на 8 парчета, а вие както решите.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *