Бананово-фъстъчени блатчета

Бананово-фъстъчени тарти (блатчета или мъфини)

Без глутен, без захар, без млечни продукти, нисковъглехидратни, 6 блока в Зоната (6ПМВ). Едно блатче е един блок (1ПМВ).

бананово-фъстъчени мъфини

Може да се хапват самостоятелно като се изпекат във формички за мъфини. Може да се ползва като основа за мини торти и десерти.
Аз пекох във форми за тарталети с цел да ги ползвам като блатчета за различни десерти.

Рецептата е подходяща при ИР, диабет, нисковъглехидратен режим на хранене. Богата на протеин.

Нужни продукти за 6 блатчета /мъфини:
2 яйца
1 банан, 120г
2с.л. петмез от фурми, 24-25г
36г брашно от печени фъстъци (може да смелите печени фъстъци)
32г грахов протеин изолат
10г нишесте от тапиока, може царевично
½ ч.л. бакпулвер, ванилия, по желание стевия или еритритол, ако не ви е достатъчно сладко.

 

Намачквате банана, слагате петмеза и яйцето и разбивате на пяна.

Добавяте останалите продукти и сипвате в 6 формични – за мъфини или за тараталети, зависи как ще ги ползвате после. Падат се около две супени лъжици на формичка.

Печете на 200 градуса до готовност, до суха клечка. Ако са тарти стават бързо. Аз ги препекох, иначе имаха чуден цвят. Не беше умишлено 😊 .

 

Ако ще ги хапвате като мъфини, с това приключвате. Ако ще ги ползвате за блатчета, развихрете фантазията.

За Зоната:

  • 1П, Скир, 1В мед или петмез от фурми, 1М орехи /бадеми
  • 1П, Скир, 1В банан, 1М фъстъци
  • 1П Крем сирене лайт, 1В сладко без захар и ще имате чийзкейк, макар и импровизиран.

Ако не ви пука за Зоната 🙂  :

  • Крем нишесте и орехи като едновремешните торти. Не е диетично съвсем, но пък е вкусно 😊
  • Сиропирайте с мед и малко водичка и ще имате вид реване.
  • Има и още, но…достатъчно засега.

 

Разпределение по Зонови блокове

Протеин: 1П яйца, 4П грахов протеин;
Въглехидрати: 3В банан, 2В петмез, 1В нишесте;
Мазнини: 12М фъстъци, удвоени заради протеина.

 

Бон апети!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *