Черен кимион

Черен кимион и многобройните му ползи за здравето

Черен кимион и многобройните му ползи за здравето

Може би мнозина от вас са чували и чели за многото ползи от употребата на черен кимион, както и на маслото от него.
Но тук ще ви представя информация от различни научни изследвания за ползите от употребата на  семената, маслото и екстракт от черен кимион върху човешкото здраве.

Първо да започна с това, че черният кимион няма общо с обикновения кимион, нито с черния сусам.

Nigella sativa, известен като Черен кимион, Черно семе или Черно кимионно семе, е цъфтящо растение, с множество малки черни семена, произхождащо от Южна Азия. В България е познато и като челебитка.

Сурови семена, масло от семена или екстракт от семена на черен кимион традиционно се използват самостоятелно или в комбинация с други съставки за различни здравословни състояния, като екзема, кашлица, главоболие, диабет, астма, инфекции, високо кръвно налягане и какво ли още не.

Основната и най-изследвана активна съставка в маслото от черен кимион е тимохинон. Тимохинонът е изследван за защита на черния дроб, намаляване на възпалението, борба с рака и като антиоксидант. Семената съдържат също алфа-Хедерин, потенциална съставка за борба с рака.

Семената от черен кимион също са богати на различни витамини и минерали, като мед, фосфор, цинк, желязо и каротин (провитамин А).

Мастните киселини съставляват около 30% от семената. Това са предимно ненаситени мастни киселини, включително линолова киселина и олеинова киселина, и някои наситени мастни киселини.

Учени с различни специалности са изследвали възможните ползи на маслото от черен кимион. Вижте някои от тях:

Маслото може да помогне в борбата с инфекциите

Черният кимион е изследван за борба с различни бактерии, вируси и паразити. Семената от черен кимион действат срещу:
* Staphylococcus aureus, честа причина за кожни инфекции.
* Helicobacter pylori, честа причина за стомашни язви.
* Маслото от черен кимион може да се нанася и върху кожата, за да се предотвратят инфекции и     облекчаване на болката.
* Семената на черния кимион могат също да се борят с някои гъбични инфекции като Candida albicans.
* Семената от черен кимион подобряват симптомите при пациенти с хепатит С в проучване на 30 души.   В друго проучване на 75 пациенти с хепатит С, черният кимион сам (500 mg) или комбиниран с   джинджифил (500 mg) има подобен благоприятен ефект.
* Черният кимион е помогнал за борба с причиняващия херпес цитомегаловирус при мишки.
* Черният кимион помага за изчистването на паразит, причиняващ малария, при мишки.
* Маслото може да предпазва от паразит, който уврежда черния дроб при мишки.
* В епруветки черният кимион е защита срещу няколко паразита, които могат да причинят сериозни   проблеми с червата при хора.

Черния кимион може да засили имунната система

Много клетъчни проучвания потвърждават ползата от имунната активност на активната съставка на черния кимион тимохинон. Неговите ефекти върху имунитета са широкообхватни (засягащи както клетъчния, така и хуморалния имунитет), повишавайки активността на имунните клетки и нивата на антителата.

Екстрактът от черни семена увеличава цитотоксичността на естествените клетки като убиец на туморните клетки.

Семената на черен кимион са способни да увеличат имунния отговор в клетките.

Може ли черният кимион да се бори с рака?

Простият отговор е: още не знаем.

Черният кимион е изследван предимно върху животни и клетки, когато става въпрос за потенциал за борба с рака. Изследванията са обещаващи, но имайте предвид, че изследванията на хора са ограничени.

Маслото от черен кимион блокира туморния растеж и разпространението при плъхове.

Семената на черен кимион (тимохинон) намаляват рака на черния дроб и пикочния мехур при плъхове.

В клетките може да убие рака на маточната шийка, рак на костите, рак на гърдата и стомаха.

Черният кимион може да увеличи тестостерона и мъжката плодовитост

В проучване на 68 безплодни мъже, дневният прием на 5 ml (1 чаена лъжица) масло от черни семена за два месеца подобрява качеството на спермата без никакви неблагоприятни ефекти.

Също така, подобрява качеството и подвижността на сперматозоидите при друго проучване при плъхове, вероятно поради неговата антиоксидантна активност.

При диабетните плъхове черните семена увеличават тестостерона.

Черно семе може да помогне на диабета

Черният кимион е много популярен сред практикуващите традиционна медицина за намаляване на диабетните симптоми като високо кръвна захар, както и резистентност към инсулин при диабет тип 2.

В проучване от 60 пациенти с инсулинова резистентност, масло от черен кимион (5 ml дневно) подобрява нивата на кръвната захар на гладно. Въпреки това, тук се дава само като добавка към лекарства за понижаване на липидите.

Изследванията подкрепят ползите от диабета, но не забравяйте, че внезапните понижения на кръвната захар могат да бъдат опасни ако имате диабет. Ако вече сте на лекарства за диабет, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди да допълвате лечението си с черен кимион.

Маслото от черен кимион може да намали тревожността

Маслото от черен кимион понижава тревожността и подобрява настроението в проучване на 48 юноши доброволци след 4 седмици.

Екстрактът от черен кимион намалява тревожността при мишки, вероятно чрез увеличаване на нивата на серотонин в мозъка.

Той също така намалява тревожността, умората и повишената функция на щитовидната жлеза при мишки.

Семената от черен кимион успокояват и защитават развиващия се мозък при плъхове, дори и тези, които са били под стрес.

Черният кимион може да защити червата и да помогне храносмилането

Тинктура, приготвена от семената, традиционно се използва за храносмилане, загуба на апетит и диария, докато черните семена традиционно се използват за спиране на повръщането.

Досега има някои доказателства в подкрепа на употребата му при тези с нарушено храносмилане при инфекция с Helicobacter pylori.

В проучване на 88 пациенти с нарушено храносмилане и положителен Helicobacter pylori, черният кимион помага за унищожаване на бактериите и успокояване на симптомите. Минимална доза от 2 g семена (в комбинация с омепразол) е ефективна.

Някои прегледи показват, че това може също да помогне за предпазване на лигавицата на стомаха от увреждане и язви, най-вече въз основа на резултатите от проучвания при животни и клиничен опит.

Семената от черен кимион защитават лигавицата на стомаха от вредното въздействие на алкохола при плъхове. Маслото също предотвратява увреждането на червата при плъхове.

Масло от черен кимион е антиоксидант

Черният кимион действа на много антиоксидантни пътища (според многобройни проучвания върху животни и клетки):
* Увеличаване на чернодробните антиоксидантни ензими, като глутатион.
* Защита на различни тъкани като стомаха, черния дроб, бъбреците и кръвоносните съдове от оксидативни процеси.
* Екстрактът от черен кимион възстановява антиоксидантните ензими (в червените кръвни клетки) при мишки с малария, като помага за изчистване на паразитната инфекция.
* Маслото неутрализира вредни реактивни кислородни видове и мозъчно увреждане при мишки.

Черното семе може да подобри паметта и да защити мозъка

В едно проучване на 20 възрастни доброволци, ежедневен прием на масло от черен кимион подобрява когнитивността, вниманието и паметта след девет седмици.

Тимохинон и други компоненти на семената от черен кимион защитават мозъка от увреждане в няколко изследвания върху животни и клетъчни изследвания. Той предотвратява увреждането на мозъка от олово и от арсена при растящи мишки.

Тимохинонът може да подобри артрита

Семената на черен кимион (тимохинон) намаляват симптомите на ревматоиден артрит в проучване на 40 жени в доза от 500 mg масло 2 пъти на ден. Той намалява общите симптоми, сковаността на ставите и подуването.

В комбинация с неговите противовъзпалителни ефекти, черният кимион може да помогне на хората, страдащи от възпалителни състояния като ревматоиден артрит.

Черният кимион намалява алергиите

Няколко изследвания подкрепят ползите от черния кимион за безопасно намаляване на алергичните симптоми, особено при онези, които имат затруднения с дишането.

Той намалява честотата на астматичните симптоми, хриптенето и подобрява белодробната функция в продължение на 3 месеца. Пациентите, които приемат екстракт от черен кимион, също имат намалена нужда от допълнителни лекарства и инхалатори.

В друг преглед (от 4 проучвания, общо 152 пациенти с алергични заболявания), маслото от черен кимион намалява субективните симптоми на алергия, включително астма, екзема и запушен нос.

Черното семе може да защити сърцето

Ежедневната употреба на масло от черен кимион за 2 месеца понижава кръвното налягане при пациенти с леко повишено кръвно налягане (диастолична АТ 140 – 159 mmHg). Освен намаляване на кръвното налягане, екстрактът също така понижава нивата на LDL холестерола, като помага за предпазване на сърцето.

Черният кимион може да защитава сърцето не само чрез понижаване на кръвното налягане, но и чрез намаляване на кръвните липиди. Това предотвратява изграждането и втвърдяването на артериите от липидите.

Според преглед на клиничните проучвания добавянето на черни семена спомага за по-ниски стойности на Общ холестерол, LDL холестерол, триглицеридите.

Черното семе защитава бъбреците и предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Семената на черния кимион традиционно се използват за лечение и профилактика на камъни в бъбреците.

Те помагат в борбата с камъни в бъбреците и защитават бъбреците от увреждане.

Черният кимион може да помогне за отслабване

В едно проучване на мъже с наднормено тегло, черният кимион подобрява загубата на тегло и намалява апетита след 3 месеца. В друго проучване на 64 пациенти семената понижават ИТМ и съотношението талия-бедро.

Черните семена отпускат мускулите

Черно семе намалява спазмите в мускулните тъкани при различни изследвания. Той има ефект само върху гладките мускули, като сърцето, червата и дихателните пътища. Това е причината черните семена да се използват при астма, затруднения в дишането, проблеми с червата, високо кръвно налягане и потенциално проблеми с пикочните пътища.

Действа като блокира ефектите на калция върху тъканите и блокира хистаминовите и холинергичните пътища.

Черно кимионово масло може да намали гърчовете

Черното киминово масло (тимохинон) намалява пристъпите при деца с епилепсия в пилотно проучване на 22 деца.

Черният кимион (тимохинон) също има анти-припадъчен ефект при мишки.

Маслото от черен кимион може да защитава от радиация

Маслото от черен кимион е защита срещу имунно-подтискащото и увреждащо въздействие на радиацията при плъхове.

Черно семе може да помогне при зависимост от опиати

Черно семе спомага за намаляване на симптомите на опиоидна зависимост и отказване от опиати при проучване на 35 пациенти, зависими от опиати. Важно е да се отбележи, че това също помога за намаляване на слабостта, инфекциите и подобряването на апетита.

Черният кимион може да помогне при кърменето

Традиционно черният кимион е бил използван за подпомагане увеличаването на кърма при кърмачки. Изследванията при хора не са тествали това твърдение, но семената от черен кимион могат да стимулират производството на мляко при плъхове.

Екзема

Според проучване в малък мащаб от 2013 г., сравняващо терапевтичните ползи от Nigela sativa с тези на рецептурните лекарства, маслото от черен кимион може да намали тежестта на екземата.

Акне

Изследванията показват, че антимикробните и противовъзпалителните ефекти на маслото от черен кимион могат да подобрят акнето. В едно проучване 58% от участниците са оценили отговора си на това лечение като добър, докато 35% смятат, че резултатите им са умерени.

Псориазис

Проучване върху мишки от 2012 г. показва, че маслото може да има и антипсориазни ползи.

Кожа

Маслото от черен кимион може да хидратира и омекотява кожата и да действа като овлажнител, въпреки че липсват научни доказателства, които да потвърдят тези ползи.

Коса

Добавено в маски за коса, маслото от черен кимион може да хидратира сухата коса и склап, да подобри състоянието при чувствителен скалп, при пърхут, да заздрави косата и да намали косопада, да направи косата блестяща и мека.

Може да се добави към масажни масла, шампоани, домашно приготвени продукти за грижа за кожата и аромати.

Хранителна стойност на черния кимион

Семе:

Богато е на мастни киселини, особено на ненаситени и есенциални мастни киселини (линоленова и линолова киселина)

Също е източник на калций, желязо, натрий и калий.

Съдържа каротин (провитамин А).

Съдържа витамини от В-комплекс като Тиамин (В1), Ниацин и Фолиева киселина.

Добър източник е на пиридоксин (витамин В6).

Масло:

Маслото от черен кимион (тимохинон) в комбинация с радиация има по-силен ефект срещу клетките на рака на гърдата.

Екстрактът от чесън и маслото от черен кимион може да работят по-добре заедно за борба с паразитите.

Консумацията на екстракт от чесън и суров черен кимион може да има благоприятни антиоксидантни ефекти при здрави жени след менопауза.

Черното кимионно семе и чесънът заедно работят заедно, за да намалят високия холестерол.

Комбинацията от масло от черен кимион и PYR (Pyrimethamine) се борят с паразитите (токсоплазмоза).

Дозиране

Обикновено дневната доза от маслото е 2,5 – 5 ml дневно.

1 чаена лъжичка (5ml)  дневно е за човек с тегло 80кг.

Като натрошено или смляно семе, дозата обикновено е около 1 g на ден.

Странични ефекти

Маслото от черен кимион и неговите активни съставки нямат известни токсични ефекти. Черният кимион обикновено е много безопасен, но се съобщава за няколко редки случая на кожни алергии към маслото.

Тъй като черният кимион може да намали нивата на кръвната захар и кръвното налягане, хората, приемащи лекарства за високо кръвно налягане или диабет, трябва да се консултират с лекаря си, преди да го ползват.

Предпазни мерки

Бременните жени трябва да избягват приема на екстракт от черен кимион или масло. Въпреки че е безопасен в умереност, семената от черен кимион могат да предизвикат аборт.

Клиничните проучвания не са потвърдили, че е безопасно да се използва по време на бременност и при малки деца, дори в по-малки количества.

Хората, които приемат лекарства, трябва да се консултират с лекаря си, преди да използват масло от черен кимион.

Вижте как може да закупите масло от черен кимион ТУК.

Данните са от US National Library of MedicineNational Institutes of Health и

https://www.ncbi.nlm.nih.gov   – Национален център за биотехнологична информация на САЩ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *