Суп ме периме

Суп ме периме

Без глутен, без млечни, 18БВМ в Зоната.

За тази интересна и невероятно вкусна албанска супа са ви нужни следните продукти: ??????

1 зелена чушка (120г; 0,5В)
1 червена чушка (120г; 0,5В)
малка глава лук (50г, 0,38В)
1 средно голяма тиквичка (240г; 1В)
120г гъби, при мен от буркан (0,33В)
2 картофа (230г, толкова се получи; 4,6В)
2 моркова (120г; 1,5В)
парче целина (30г; 0,23В)
120г царевица, замразена (3В по етикет)
85г дребна паста (при нужда безглутенова; 6В) 
3ч.л. масло (9М)
3 ч.л. зехтин (9М)

Зеленчуците нарежете на кубчета.
Загрейте зехтина с маслото и задушете под капак всички зеленчуци без царевицата, за около 5-7 минути. 
Добавете царевицата и задушавайте още 10-ина минути. 
Залейте с 6-7 чаени чаши вода (1200-1400мл) и варете още 10-ина минути. 
Добавете пастата и гответе докато тя се свари. 
Овкусете със сол, пипер, по оригиналната рецепта има и майорана. 
При сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.

Бележки:
• Ако ще готвите по Зоната, преди готвенето претеглете тенджерата празна, без капак. Сгответе супата и претеглете отново тежджерата, този път заедно със супата. Разликата между двете стойности разделете на 18 блока и ще получите количеството супа за един блок.
• Трябва да допълните блокове с протеин по желание – месо, сирене, яйца….
• Аз сложих 1200 мл вода и се получи гъста супа, 130мл за блок. 
• 3 блока супа е 390 мл, което си е една стабилна мъжка порция.
• За мен порцията беше 260 мл супа (2ВМ), като допълних блоковете със 75г печено пиле (3Б), 20г хлебец (1В) и 3 маслини (3М).
• Рецептата е заимставана и много леко измененена, от една книга с много интересни рецепти – „Балканска кухня”, автор Невяна Кънева, издателска къща „Колхида”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *