Яхния с бял боб и спанак

Яхния от бял боб и спанак

Постна яхния без глутен, 12ВМ според диета Зоната. С опция да бъде без животински продукти, което пък ще я направи подходяща за настоящите коледни пости. 

яхния с бял боб и спанак

Приготвих в мултикукър, но може и като яхнийка на котлона. Разделих на 4 порции, като всяка порция съдържа 15г Протеин, 7.5гМазнини, 28г Въглехидрати и по-малко от 250 калории. Което пък прави ястието направо  диетично 🙂 .

Оригиналната рецепта е тази: СУПА С БЯЛ БОБ, СПАНАК И КАЙМА. Само направих някои промени, така, че да може да се ползва по време на постите, както и да е подходяща за диетично хранене, а именно по диета Зоната.

 

Нужни продукти, за 4-6 порции:

1 глава лук, 65г

2  по-големи моркова, 150г

Около 200г спанак

1 консерва от 800г сварен бял боб, чист

2с.л. зехтин

2 скилидки чесън, мащерка, сол, пипер.

2ч.ч. телешки бульон+2ч.ч.вода /само 1 литър вода, ако постите/

 

Задушете лука, чесъна и моркова в зехтина под капак.

Добавете нарязания спанак и задушете отново да омекне.

Добавете всички останали съставки и говете на програма яхния, 10 минути. Или без програма пак толкова. 🙂

Сервирайте с препечени филийки черен хляб.

 

Бележки:

  • Цялото ястие е 12 блока въглехидрат и малко повече мазнини, но приемам за 12М. Ако искате да сте съвсем точни сложете 4ч.л. от зехтина.
  • При зоново хранене всяка порция трябва да се допълни със съответните блокове протеин.
  • Как да определите грамажа за блок в Зоната? Претегляте съда, в който ще готвите. След като яхнията е готова претегляте отново. Разликата между двете стойности делите на 12 и ще получи колко грама яхния са ви един зонов блок.

Това е трудния начин. Лесният е просто да сипете 4 или 6 порции, като ако са 4 порции, всяка е по 3ВМ, ако са 6 порции, всяка е по 2ВМ.

  • Ако не сте на диета допълнете с препечен хляб. Може и туршийка.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *