Нисковъглехидратна запеканка със зеле
Без глутен, кето, нисковъглехидратна, 18БПМ + 4-5БВ според диета Зоната (виж бележките).
.
запеканка със зеле
без глутен
кето
нисковъглехидратна
диета зоната.
Едно вегетарианско ястие, което е подходящо за хранене при кето режим, при нисковъглехидратно хранене, при диабет и инсулинова резистентност. Богато на протеин.
.
Рецепта за 6-8 порции:
1 зелка среден размер, около 1.3-1.5кг
10 яйца
150-160г сирене
120г кашкавал
Сол, черен пипер, чевен пипер
1с.л. мазнина за намазване на тавата (може да пропуснете, ако е с незалепващо покритие.
.
Нарязах зелето на ивици и сварих в подсолена вода. Отцедих добре.
Разбих яйцата и смесих с натрошеното сирене, малко сол и подправките.
Смесих зелето с яйчената смес и сипах в намаслената тавичка.
Поръсих с настъргания кашкавал и сложих в предварително загрята фурна.
Пекох до зачервяване на 250 градуса.
.
Бележки:
- Цялото ястие е 6 порции, всяка от по 3 блока в Зоната – 3 блока протеин и мазнини, приемам 1 блок въглехидрат. Ако трябва да сме точни ще е около 0.7В.
За да изравните блоковете добавете още въглехидрати, напр. 40-45г хляб.
- Протеини в Зоната: 10П яйца, 4П сирене, 4П кашкавал
- Въглехидрати в Зоната: 4-5В от зелето.
- Мазнини в Зоната: 9М от мазнината за намазване и/или тези от сиренето и кашкавала.
.
Внимание: Въпреки, че е нисковъглехидратно, ястието си е достатъчно калорично. Ако сте в режим на отслабване заменете част от яйцата с белтъци, а част от сиренето, или всичкото, с извара или Котидж.
Правила съм запеканката и така, като тогава вместо червен пипер сложих малко чубрица за вкус. Иначе с извара ми беше…твърде „постно” 🙂 .
.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!