Гума ксантан

Гума ксантан в диетата – за и против

Почти всеки на безглутенов режим малко или много ползва, или се е случвало да ползва, гума ксантан. Добавката присъства в много готови безглутенови смеси, както и в почти всички готови безглутенови продукти като хляб, бисквити, сухари и много други.

Гума ксантан е полизахарид, използван като хранителна добавка. Получава се чрез ферментация на захар от зърнени култури при използване на бактерията Xanthomonas campestris. (1) Най-често за получаването на гума ксантан се използва царевица, но е възможна употребата и на пшеница. Поради това, хора с алергия към царевица и/или пшеница трябва да имат предвид, че е възможно да проявят алергия и/или непоносимост и към гума ксантан.

Трябва или не трябва да ползваме Е415 в диетата си?

Проучвания върху
животни

При проведен експеримент с 
плъхове „(30 мъжки и 30 женски в група) са хранени с ксантанова смола в
диетата в продължение на 2 години при дозови нива от 0, 0,25, 0,50 и 1,0 g / kg
/ ден. Не се наблюдава значителен ефект върху растежа, преживяемостта,
хематологичните стойности, теглото на органите или честотата на тумора. Меките
изпражнения се отбелязват по-често при мъжете от високо и средно ниво, но
разликите от контролната група едва достигат нивото на статистическа значимост”.

„Групи от 4 мъжки и 4 женски кучета бигъл са хранени с 0, 0,25, 0,37 и 1,0 g / kg / ден ксантанова гума в диетата в продължение на 2 години, започващи на възраст 4-8 месеца. Не са наблюдавани разлики на контролните кучета спрямо лекуваните кучета по отношение на преживяемостта, приема на храна, повишаване на телесното тегло, електрокардиограми, кръвно налягане, хемограми, груби некропсични наблюдения, тегло на органите или хистопатологични наблюдения.” (2)

Изследване на антитуморен ефект на Гума Ксантан (XG): „За да се изследват in vivo антитуморни ефекти на XG, мишките се инокулират подкожно с туморни клетки и се прилагат перорално с XG веднъж на всеки 5 дни от 1 ден преди инокулацията на тумора. Разгледани са растеж на тумори, оцеляване на мишки, NK активност и туморо-специфична цитотоксичност.”

Резултати: „Пероралното приложение на XG значително забавя
растежа на тумора и удължава преживяемостта на мишките, инокулирани подкожно с
клетки от меланом B16K (b).” (3)

Това последно проучване всъщност се отнася до потенциалните
антитуморни свойства на ксантанова гума и изследователите установяват, че
прилагана през устата, гума ксантан е в състояние да забави растежа на тумора и
да удължи оцеляването на мишки с меланом.

Изследвания върху
хора

Първото проучване има за цел да определи безопасността на
ксантановата дъвка, когато се консумира от хората в ежедневна диета, но при
нива, много по-високи от тези, които обикновено се консумират.

 В продължение на 23
дни 5 възрастни мъже без проблеми с GI консумират между 10,4 g и 12,9 g
ксантанова гума дневно (въз основа на теглото на субектите), което е 15 пъти
повече от сегашния препоръчителен дневен прием от 10 mg / kg. Като цяло, при
тях се наблюдава намаляване на серумния холестерол, увеличаване на фекалната
жлъчна киселина и увеличаване на изпражненията и съдържанието на вода. (4)

В друго проучване доброволците консумират 15 г гума ксантан
на ден в продължение на 10 дни. (5)  Установено е, че ксантановата гума е
„високоефективно слабително“, а субектите имат по-голямо количество изпражнения
и газове. Това не е много изненадващо като се има предвид високата доза. Но
освен това, изследователите открили, че преди изпитателния период бактериите от
изпражненията само на 12 от 18-те лица могат да разграждат ксантановата дъвка,
докато след изпитателния период бактериите от 16 от пациентите могат да я
разграждат.

Освен това пробите от изпражненията, съдържащи бактерии,
които биха могли да разрушат ксантановата дъвка, са показали много по-голямо
производство на водороден газ и късоверижни мастни киселини след изпитателния
период в сравнение с изходното ниво, което показва, че чревните бактерии на
субектите бързо се адаптират към тази нова храна източник. Което показва, че гума
ксантан (като много несмилаеми въглехидрати) може да окаже въздействие върху
микробиома на червата в големи дози.

Некротизиращ
ентероколит (НЕК) при кърмачета (6)

Преди време New York Times публикува статия, свързана със смъртни
случаи на бебета, които са развили NEC след консумация на диета с формула или
кърма, която е била сгъстена с продукт на базата на ксантан, наречен
SimplyThick.

„SimplyThick (®) (ST) е безопасно използван като сгъстител
за лечение на възрастни, които имат дисфагия, но безопасността на този продукт
не е проучена при недоносени деца. Ксантановата дъвка е съставката на ST, която
води до сгъстяване, а също така е ефективно слабително. Наскоро започнахме да
използваме ST за лечение на недоносени деца с дисфагия и / или
гастроезофагеален рефлукс. Описваме три случая на недоносени деца, които са
развили некротизиращ ентероколит (NEC), след като са били хранени с ST. За
разлика от класическия NEC, и трите случая са представени с колонизиращ NEC с
късното начало.” (7)

В търсене на причинно-следствената връзка на смъртните
случаи с консумацията на гума ксантан са направени редица проучвания върху
мишки. При метоболирането на гума ксантан се получават късоверижни мастни
киселини и млечна киселина, които   са продукти на бактериална ферментация в дебелото
черво. „Луминалните късоверижни мастни киселини могат да индуцират дозо-зависимо увреждане на чревната
лигавица при новородени плъхове, наподобяващи патологията, наблюдавана при
некротизиращ ентероколит при новородени. Свръхпроизводството / натрупването на
късоверижни мастни киселини, но не и млечна киселина, в проксималния дебело
черво и / или дисталния илеум може да играе роля в патогенезата на
некротизиращия ентероколит при недоносени деца.” (8)

„Неонаталният некротизиращ ентероколит (NEC) е заболяване, което засяга предимно недоносени деца. Добре известно е, че недоносеността, храненето с ентерална формула и колонизацията на бактериите са три основни рискови фактора за NEC. Оцетна киселина, пропионова киселина и маслена киселина са късоверижни мастни киселини (SCFAs), които се произвеждат главно в дебелото черво чрез бактериална ферментация на несмилани въглехидрати. Въпреки че производството на SCFA в скромни количества е от съществено значение за нормалната функция на лигавицата на дебелото черво, прекомерното производство / натрупване на SCFA, което може да възникне при недоносени деца поради повишена малабсорбция на въглехидрати и лоша стомашно-чревна подвижност и може да има вредно въздействие върху целостта на лигавицата. Ето защо се предполага, че твърде много луминирани късоверижни мастни киселини могат да причиняват неонатален NEC. (9)

И въпреки че късоверижните мастни киселини са жизненоважни
за здравето на дебелото черво, незрелите храносмилателни системи на новородените
изглежда са изключително чувствителни към тях.

И макар да е важно да се избягва даването на ксантанова дъвка на кърмачета (особено в големи количества), нищо не променя факта, че гума ксантан изглежда сравнително безобидна при възрастни хора. Нито едно от проучванията върху животни или хора не е установило увреждане на чревната лигавица след консумация на ксантанова гума, дори в големи дози, така че тази опасност изглежда е уникална за новородените. За всички останали, късоверижните мастни киселини всъщност са полезни за червата и за метаболитното здраве.

НО…за мен всичко е много индивидуално. Така, както има хора, които понасят добре гума ксантан, така ще има и такива, на които тя ще се отрази неблагоприятно. Мисля, че неприятните симптоми не се дължат само на гума ксантан, по-скоро това е съвкупност от няколко неща – заболяване на червата, чревен дисбаланс, бактерии и/или паразити в червата, хранителни алергии и/или непоносимости, начин на хранене не само сега, а и далеч назад във времето, да не подценяваме стреса и състоянието на имунната система.

Според мен, хората с храносмилателни проблеми като цяло трябва
да избягват ксантановата гума, не защото има доказателства, че може да увреди
червата, а защото е възможна появата на неприятни чревни симптоми.

Не попаднах на доказателства, че ксантановата гума може да причини сериозни вреди, но не мисля, че е нужно да се приемат големи количества всеки ден. Повече от година съм на диета без глутен и за целия този период съм ползвала няколко пъти гума ксантан в рецептите си (обикновено в готови смеси). И повярвайте ми и без нея нещата се получават. Случвало се е обаче да си купя смес с гума ксантан и познайте какво? Ами не, не правя трагедия от това.

Източници:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9763683

2.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0041008X73901786

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19788935

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3549377

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8329363

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22575248

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22289705

8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12394382

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14962641

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *