Безглутенова грис халва
Без захар, без млечни продукти, веган, 14БВМ в Зоната.
грис халва
без захар
рецепта без глутен
диета зоната
Нщо особено няма в тази рецепта, но е още едно доказателство, че почти всички рецепти с пшенични продукти могат да се приготвят в безглутенов вариант.
За тиган с диаметър 24-25 см са ви нужни следните продукти:
200г (1ч.ч.) оризов или царевичен грис. При мен беше микс от двата вида, тъй като оризовия грис беше малко. 🙂
30г кокосово масло
150г (2/3 ч.ч.) еритритол + 1-2 ч.л. течна стевия
2 ½ ч.ч. топла вода
Ванилия, канела по желание
10г млени орехови ядки.
За приготвянето няма нищо по-различно от обикновено:
- Запичам гриса в маслото на тиган докато потъмнее, на умерен огън, да не изгори гриса, вместо да се запече. 🙂
- През това време разтварям еритритола във водата, добавям стевия на вкус, ванилия и малко канела.
- Сипвам водата в тигана при запечения грис и бъркам енергично докато се посгъсти, но не съвсем.
- Махам от котлона, слагам капак и оставам така да изстине.
- Преди сервиране поръсвам с млени орехи.
Бележки:
- Правила съм я много пъти и с оризов и с царевичен грис, става еднакво добре и с двете.
- Маслото може да е краве.
- Подсладителят може да е друг, по желание.
- Цялата смес е 14 блока въглехидрати и мазнини (14БВМ). Как да разделите на 14 порции? Претегляте тигана преди да почнете да готвите, претегляте тигана и след това заедно с грис халвата в него. Разликата делите на 14 и получавате колко грама халва ви се полага за 1 блок ВМ. Трябва да се допълни с протеин по желание.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!