Морковена торта

Морковена торта

Без глутен, без захар, с опция да бъде без млечни .

морковена торта

За торта с диаметър 20-22 см са ви нужни следните продукти:

За блата:

3 яйца

100г кисело мляко (може соево или кокосово)

1 ½ ч.л. течна стевия

1ч.л. канела

1ч.л. джинджифил на прах

1 кафена лъжичка индийско орехче

130г безглутеново брашно (исках да е само оризово, но се
оказа, че имам само 30г. Затова сложих 30г оризово и 100г бял безглутенов микс на
Doves Farm).

1ч.л. бакпулвер

1 кафена лъжичка сода бикарбонат

(или само едно от двете, в достатъчно количество)

120г настъргани моркови

100г смлени орехи (една част от тях оставете за поръсване)

За крема:

500г крем извара Pilos (или кокосов крем от консерва)

1-2 с.л. мляко (може ядково или кокосово)

1ч.л. стевия

ванилия

За сиропиране на блатовете:

Прясно мляко (или ядково, кокосово), подсладено на вкус със стевия или друг подсладител по желание.

Начин на приготвяне:

Смесих продуктите за блата по реда на изброяването им, като яйцата се разбиват много добре и към тях постепенно се добавят останалите продукти.

Сипах сместа във форма за торта върху хартия за печене и
пекох на 200 градуса около 15 минути, после на 180 градуса до готовност
(клечка, забодена в центъра трябва да излезе суха).

Оставих блата да изстине, след което го разрязах на две.

Приготвих крема, като блендирах всички продукти.

В чиния за торта сложих първия блат, сиропирах го и сложих
половината крем, като го размазах добре.

Върху него сложих вторя блат, сиропирах го и размазах добре
останалия крем.

Отгоре поръсих с орехите и оставих в хладилник да се охлади.

Ами…май това е всичко 🙂

Бон апети!

Бележки:

*Както писах и в рецептата вместо кисело мляко може да сложите кисело соево мляко, кокосово кисело мляко, кокосово мляко или кокосова вода от консерва.

*Вместо със стевия може да подсладите с друг натурален подсладител като мед, агаве, кленов сироп, петмез от фурми или малко подсладител + малко стевия.

*Крема може да е от кокосов крем от консерва, разбит с подсладител на вкус. Количеството му е по желание според вкусът ви.

*Ако не сте на безглутенов режим може да ползвате брашно от лимец.

*Ако искате да намалите въглехидратите сложете кокосово брашно, но съобразете количеството му, тъй като то поема повече течност от другите брашна.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *