нахут

“Бъркани яйца” от нахут и зеленчуци

Веган омлет или веган бъркани яйца? Защо пък не?!

“Бъркани яйца” от нахут и зеленчуци

За „омлета”:
1/2 чаша брашно от нахут
1/2 чаша вода
1 супена лъжица хранителна мая
1 супена лъжица брашно от ленени семена
½ ч.л.бакпулвер
¼ ч.л. куркума
¼ ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Допълнително още:
1 ч.л. масло или зехтин
1 скилидка чесън
1/4 чаша нарязан лук
1 ч.ч. нарязани червена чушка, може и домат
По желание: 1ч.ч. нарязани аспержи, зелена чушка, тиквички или други зеленчуци.
черен пипер и червен пипер

Смесете всички съставки за „омлета” и оставете настрана брашното да поеме от водата.
Загрейте 1/2 ч.л. масло в тиган при средна температура. Добавете лук и чесън и гответе докато лука стане полупрозрачен.
Добавете зеленчуците и гответе за още няколко минути. Тук можете да добавите и някои подправки или смеси от други нарязани зеленчуци, ако искате.
Изсипете нахутената смес върху зеленчуците. Гответе така, като се готвят бъркани яйца. Това би трябвало да стане за около 5 минути.

Оставете да поседи няколко минути. Поръсете щедро с черен пипер, с малко сол и гарнирайте с магданоз (по желание).
Сервирайте с филийка хляб, резени круша и…добро настроение 🙂

P.S. Може да направете и като омлет: Изпечете или сварете зеленчуците и ги разбъркайте в нахутеното тесто. Сгорещете тигана на средна температура. Добавете маслото, изчакайте да се затопли добре и добавете сместа от зеленчуци с нахут. Гответе под капак около 5 минути, ако има нужда обърнете и гответе още малко.

Рецептата е превод от тук: https://www.veganricha.com/2016/04/chickpea-flour-scramble.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *