Пълнени патладжани

неТрадиционни пълнени патладжани

Без глутен, нисковъглехидратни, подходящи за диабетици и за хора с инсулинова резистентност

пълнени патладжани

Всъщност това са патладжани, пълнени с кайма и гарнирани с доматен сос, но…не съвсем.

За 4 порции са ви нужни следните продукти:

2 големи патладжана, по около 400г всеки

400г кайма + лук и подправки за овкусяване (аз сложих чубрица,
малко риган и черен пипер)

За соса:

1кг настъргани домати

малка глава лук

2 скилидки чесън

сол на вкус, ½ ч.л. захар, пипер, босилек, магданоз (всичко
е по желание)

2с.л. зехтин.

Начин на приготвяне:

Патладжаните разрязах на две по дължина, а после направих прорези накръст, но не докрай. Вижте видеото за  подробности. Посолих ги и ги оставих за около 15-20 минути. После ги измих и подсуших леко.

Докато чаках патладжана, овкусих каймата с подправките. С нея напълних прорезите на патладжана.

Сложих парчетата патладжан в тавичка върху хартия за печене
и ги сложих да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса почти го
готовност.

В голям тиган задуших лука и чесъна в зехтина. Добавих настърганите домати и оставих да поврат около 5 минути.

После добавих солта, захарта (да намали киселинността на
доматите) и подправките и прехвърлих в тавичка.

Върху доматения сос наредих парчетата патладжан и сложих в загрятата фурна на 200 градуса да се допече и леко да се посгъсти соса.

Сервира се поръсено с магданоз.

Бон апети!

Бележки:

*Ако сте на нисковъглехидратен режим хапнете ястието така.

*Ако сте на режим за намаляване на тегло, но с повече въглехидрат, то може да добавите около 40 г хляб (пълнозърнест, ръжен, безглутенов). Така ястието е около 3 блока в диета Зоната.

*Видео рецептата видях в една група, но промених начина на готвене за да избегна пърженето. Може да видите оригиналното видео тук: https://www.facebook.com/watch/?v=399705470648827

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *