неТрадиционни пълнени патладжани
Без глутен, нисковъглехидратни, подходящи за диабетици и за хора с инсулинова резистентност
пълнени патладжани
без глутен
без захар
нисковъглехидратно
без млечни
Всъщност това са патладжани, пълнени с кайма и гарнирани с доматен сос, но…не съвсем.
За 4 порции са ви нужни следните продукти:
2 големи патладжана, по около 400г всеки
400г кайма + лук и подправки за овкусяване (аз сложих чубрица,
малко риган и черен пипер)
За соса:
1кг настъргани домати
малка глава лук
2 скилидки чесън
сол на вкус, ½ ч.л. захар, пипер, босилек, магданоз (всичко
е по желание)
2с.л. зехтин.
Начин на приготвяне:
Патладжаните разрязах на две по дължина, а после направих прорези накръст, но не докрай. Вижте видеото за подробности. Посолих ги и ги оставих за около 15-20 минути. После ги измих и подсуших леко.
Докато чаках патладжана, овкусих каймата с подправките. С нея напълних прорезите на патладжана.
Сложих парчетата патладжан в тавичка върху хартия за печене
и ги сложих да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса почти го
готовност.
В голям тиган задуших лука и чесъна в зехтина. Добавих настърганите домати и оставих да поврат около 5 минути.
После добавих солта, захарта (да намали киселинността на
доматите) и подправките и прехвърлих в тавичка.
Върху доматения сос наредих парчетата патладжан и сложих в загрятата фурна на 200 градуса да се допече и леко да се посгъсти соса.
Сервира се поръсено с магданоз.
Бон апети!
Бележки:
*Ако сте на нисковъглехидратен режим хапнете ястието така.
*Ако сте на режим за намаляване на тегло, но с повече въглехидрат, то може да добавите около 40 г хляб (пълнозърнест, ръжен, безглутенов). Така ястието е около 3 блока в диета Зоната.
*Видео рецептата видях в една група, но промених начина на готвене за да избегна пърженето. Може да видите оригиналното видео тук: https://www.facebook.com/watch/?v=399705470648827
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!