zucchini tuna burgers

Безглутенови бургери от риба тон и тиквички

Здравословни, вегетариански кюфтета от риба тон, тиквички и елда.

Нужни са ви следните продукти:

бургери от риба тон/h1>

1 средно голяма тиквичка, настъргана и отцедена
1 консерва риба тон, отцедена
1 средно голяма глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън
2 малки яйца или едно голямо
¼ ч.ч. рикота
2 с.л. зехтин (или от мазнината от консервата)
1ч.ч. ядки от елда, пресовани
сока на ½ лимон
сол, магданоз, мащерка, черен пипер.

 

В голяма купа смесете добре всички съставки за бургерите.

Оформете бургери с големина по желание. Аз ползвам мерителна лъжица от 100 мл, която напълвам със сместа, но не съвсем догоре, после обръщам в тавичката и леко сплесквам бургерите.

Наредете ги в тавичка върху хартия за печене.

Изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса докато се зачервят.

Гарнирайте по желание със зелена салата, картофена салата, доматки и т.н.

Moже да си приготвите и бургер с хлебче, зеленийки, сосче и… каквото решите още.

В оригиналната рецепта бургерите бяха гарнирани с лимонов йогурт –  сос от кисело мляко, чесън, лимонов сок и лимонови корички.

 

Бележки:

*Моята консерва риба тон беше 160г, но мисля, че по-голяма би била по-добре.

*Рикотата може да замените с крем извара.

*Ядките от елда може да замените с галета, ядки от лимец  или, при безглутенов режим, ядки от овес (безглутенови), от киноа, от просо.
Но трябва да ви кажа, че специфичният аромат на елдата въобще не се усеща.

*Може да добавите и зелен лук, но аз нямах 🙂 .

 

Бон апети!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *