Безглутенови бургери от риба тон и тиквички
Здравословни, вегетариански кюфтета от риба тон, тиквички и елда.
Нужни са ви следните продукти:
бургери от риба тон/h1>
без глутен
кюфтета
вегетариански
1 средно голяма тиквичка, настъргана и отцедена
1 консерва риба тон, отцедена
1 средно голяма глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън
2 малки яйца или едно голямо
¼ ч.ч. рикота
2 с.л. зехтин (или от мазнината от консервата)
1ч.ч. ядки от елда, пресовани
сока на ½ лимон
сол, магданоз, мащерка, черен пипер.
В голяма купа смесете добре всички съставки за бургерите.
Оформете бургери с големина по желание. Аз ползвам мерителна лъжица от 100 мл, която напълвам със сместа, но не съвсем догоре, после обръщам в тавичката и леко сплесквам бургерите.
Наредете ги в тавичка върху хартия за печене.
Изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса докато се зачервят.
Гарнирайте по желание със зелена салата, картофена салата, доматки и т.н.
Moже да си приготвите и бургер с хлебче, зеленийки, сосче и… каквото решите още.
В оригиналната рецепта бургерите бяха гарнирани с лимонов йогурт – сос от кисело мляко, чесън, лимонов сок и лимонови корички.
Бележки:
*Моята консерва риба тон беше 160г, но мисля, че по-голяма би била по-добре.
*Рикотата може да замените с крем извара.
*Ядките от елда може да замените с галета, ядки от лимец или, при безглутенов режим, ядки от овес (безглутенови), от киноа, от просо.
Но трябва да ви кажа, че специфичният аромат на елдата въобще не се усеща.
*Може да добавите и зелен лук, но аз нямах 🙂 .
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!