Кокосова захар

Kокосова захар – митове и истина

Полезна ли е кокосовата захар толкова, колкото се опитват да ни внушат?

Кокосовата захар се радва на голяма популярност в последно време.

кокосова захар полезна

Отчасти заради твърденията на някои хора, че тя е здравословна алтернатива на други видове захар.

Истината обаче е по-малко различна и консумирането на твърде много захар може да допринесе за развитието на различни здравословни проблеми.

Тъй като мнозина се обръщат към алтернативни подсладители като кокосовата захар, е важно хората да разбират ползите и рисковете от употребата й.

Какво представлява кокосовата захар и как се прави?

Кокосовата захар идва от естествен източник – сокът на кокосовата палма. Този сок циркулира през дървото по подобен начин като кленовия сироп.

За прибиране на сока от кокосовите палми, земеделските стопани правят прорези в стъблото на цветето на дървото, за да позволят на нектара да изтече. За да направят нектар от кокосов цвят, те смесват сока с вода и го сваряват до сироп.

Производителите правят гранулирана кокосова захар, като оставят нектара да изсъхне и кристализира. След това разчупват сушените парчета, за да създадат гранулите, които повечето хора разпознават.

Някои хора бъркат кокосовата захар с палмовата захар. Те имат подобен производствен процес, но палмовата захар идва от друго дърво.

Кокосова захар срещу други видове захар

Двата вида захари, които повечето хора знаят и консумират редовно, са бялата трапезна захар и царевичен сироп или високо фруктозен царевичен сироп. И двете захари съдържат малко или никакви основни хранителни вещества.

На всеки 100 грама гранулирана захар има 99,98 г въглехидрати, от които 99,80 г е чиста захар, като оставащото количество е минерали, включително натрий и калций.

На всеки 100 г високо фруктозен царевичен сироп има 76 г въглехидрати, от които 75,65 г е захар. Останалите 24 г е вода. Отново малка част е предимно следи от съединения като натрий и желязо.

На всеки 100 г захар от кокосова палма има 100 г въглехидрати, от които 75 г е захар. По отношение на микроелементите, 100 г съдържа 625 mg калий и 125 mg натрий.

В сравнение с гранулираната захар и високо фруктозния царевичен сироп, кокосовата захар има по-високи нива на желязо, цинк и калций, според проучване на Филипинското правителствено изследване на храните и храненето.

Също така, кокосовата захар съдържа следи от фитонутриенти и антиоксиданти, като полифеноли, флавоноиди и антоцианидин.

Важно е обаче да се отбележи, че количествата полезни съединения са малки и човек трябва да изяде много кокосова захар, за да получи здравословна доза от тях.

Също така, тъй като кокосовата захар е с високо съдържание на калории и захари, консумирането на много би означавало значително прекомерно потребление на енергия, което води до потенциално увеличаване на теглото.

Какво друго се знае за кокосовата захар?

Според горния анализ на кокосовия палмов сок, кокосовата захар съдържа инулин, докато табличната захар и царевичният сироп не.

Инулинът са фибри, които могат да бъдат от полза за тялото, като спомагат за подобряване на здравето на червата и забавяне на абсорбцията на глюкоза.

Дали кокосовата захар влияе на нивата на кръвната захар?

Кокосовата захар може да не е по-добра от обикновената захар за нивата на кръвната захар.

Хората използват гликемичния индекс или GI на определени храни, за да измерят влиянието си върху нивата на кръвната захар. Храни с по-висок GI резултат ще повишат нивата на кръвната захар по-бързо от храни с нисък GI резултат.

Много хора чуват, че кокосовата захар е с по-нисък GI от останалата захар, но това може да бъде подвеждащо.

Табличната захар, или захарозата, има GI резултат от около 65, според проучвания за стойностите на GI, публикувани от Американската асоциация по диабет. Но проучване, публикувано в Journal of Functional Foods за често консумираните храни във Филипините, установява, че ГИ на кокосовата захар е по-ниска, с оценка от около 35 до 42.

Освен това инулинът в кокосовата захар може да играе роля в намаляването на неговия GI резултат. Но все още не е ясно дали това прави кокосовата захар подходяща за хората, които се нуждаят от подсладители с нисък  GI.

За много хора разликата между захарта и кокосовата захар може да е малка.

Кое е по-лошо за вашите зъби?

Въпреки, че бялата и кокосовата захар идват от различни източници, химическият им състав е подобен.

Статия, която дава съвети за орално здраве в British Dental Journal, поставя съдържанието на захароза в кокосовата захар между 70 и 80%, а на трапезната захар е над 99% захароза.

В статията се посочва, че въпреки, че кокосовата захар е по-малко рафинирана и има повече хранителни вещества, хората трябва да я третират точно както и бялата трапезна захар и да я използват пестеливо. Също така се отбелязва, че кокосовата захар е вредна за зъбите по същия начин, както бялата захар.

Кокосова захар и фруктоза

Кокосовата захар съдържа високи нива на фруктоза. Това е така, защото захарозата се състои от 50% фруктоза. Така, че кокосовата захар, със съдържание на захароза от 70 до 80%, би съдържала от 35 до 40% фруктоза.

Фруктозата се смята за храна с ниска ГИ, тъй като тялото не може веднага да я преобразува в енергия. Това, обаче не прави фруктозата по-добра захар.

Консумацията на прекалено много фруктоза, особено от подсладените със захар напитки, може все пак да постави човек в риск от здравословни нарушения, включително диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, според проучване, публикувано от Journal of American College of Cardiology.

Добра ли е кокосовата захар като алтернатива в подкрепа на загубата на тегло?

Замяната на захар с кокосова захар може да не помогне за отслабване.

Някои хора могат да мислят, че кокосовата захар е идеална алтернатива, която могат да добавят към рецепти без вина и без ограничения.

За съжаление, кокосовата захар не е чудо при загубата на тегло. Тя съдържа допълнителни хранителни вещества в сравнение със захарта, но разликата е много малка.

Също така е важно да се разбере, че кокосовата захар също е с високо съдържание на въглехидрати и съдържа калории, две неща, които много хора се опитват да да ограничат, когато искат да отслабнат.

Така, 100 г захар от кокос е все още 100 г въглехидрати, въпреки че само 75 г от тях са захари. Тя също така съдържа около 375 калории. Тези числа са малко по-малки от трапезната захар, но те не правят кокосовата захар храна без вина.

Препоръчително е да се консумират не повече от 6 или 9 чаени лъжички дневно добавена захар за здрави жени и мъже, съответно. Независимо от това дали идва от кокосова захар, бяла захар или друг вид добавена захар.

 

Статията е превод от https://www.medicalnewstoday.com/articles/323047.php

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *