Рататуй
Без глутен, без захар, без млечни продукти. Общо 6 блока въглехидрати и мазнини според диета Зоната. Ястието може да се ползва в различни диети за отслабване – кето, нисковъглехидратно, Зоната, подходящо е за веган хранене, вегетарианско, при диабет и инсулинова резистентност.
рататуй
без глутен
без млечни
диета Зоната
веган
кето
Рататуй е френско ястие от Прованс, означаващо в превод проста селска яхния, основно микс от различни зеленчуци – тиквички, патладжани, домати, чушки, лук и т.н. Според Уикипедия няма една единствена рецепта за Рататуй. Т.е. може да бъде микс от зеленчуци според наличните или според настроението 🙂 .
Може да бъде подредена, както в случая, но по-често зеленчуците са нарязани на кубчета. Могат да се приготвят на фурна или на тиган. Аз съм го правила в мултикукър и трябва да ви кажа, че се получи много по-добре от тези на фурна.
Ястието има много разновидности и имена, в зависимост от региона в който се приготвя:
- Малтийският вариант се нарича капуната (capunata)
- испанският – писто
- унгарският – лецо
- българският и румънският – гювеч
- гръцкият – бриами (но включва и картофи)
- В Хърватия – джувеч, но към него е добавен и ориз
- В Турция е имам баялдъ.
А сега и рецептата, не че е нещо сложно:
- 2 патладжана, 600г /2В/
- 2 тиквички, 500г /2В/
- 3 по-големи домата, 600г /2В/
- Сол, микс провансалски билки
- 2ч.л. зехтин
Нарязах зеленчуците на кръгчета, посолих ги и подредих в тава.
Полях със зехтина и поръсих с микс провансалски билки (продават такива миксове).
Пекох на фурна на 250 градуса за около 30 минути, да се сготвят зеленчуците.
Цялата тава е 6 блока въглехидрати и мазнини според диета Зоната. Може да разделите на 4 или 6 порции, съответно всяка по 1.5В или по 1В.
За нас това бяха 4 порции по 1,5 блока ВМ всяка.
За да балансирате ястието се нуждаете от Протеин и още малко мазнини.
За 3 блока (порция за дами) това може да бъде:
- 90г месо или 130г риба, 30г хляб, 3-4 маслини;
- 90г месо или 130г риба, около 60г сварен ориз, елда или киноа, 3-4 маслини
- 180г Котидж, около 60г варени макарони или отново 30г хляб, 3-4 маслини.
За 4 блока (порция за момчета):
- 120г месо или 170г риба, 50г хляб, 4-6 маслини;
- 120г месо или 170г риба, около 120г сварен ориз, елда или киноа;
- 180г Котидж, 120г варени макарони, порция Рататуй, поръсена с 30г кашкавал и пекната само отгоре за да се запече кашкавалчето.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!