Безглутенов бял хляб
Най-добрата компания на доматчето със сирене, на маслото със сладко, на лютеницата на баба. 🙂
безглутенов бял хляб
без яйца
Нужни продукти за 570г готов хляб:
300мл топла вода + доза протеин на прах, неовкусен (или 300мл прясно мляко)
3 с.л. мазнина, в моя случай зехтин
1ч.л. сол (мъжичката ми е мерителна)
2ч.л. захар, мерителни
6г суха мая (2 ч.л., мерителни)
320г брашно, микс Universal на Schar (виж снимката).
Работя със затоплена купа, върху дърво, тъй като плота е гранитен, разбирай студен 🙂 и вече имах неуспешен опит, тъй като сместа изстина и после бухна много малко. Та…
Сипвам съставките в голяма купа по реда на избояването им, без брашното. Разбивам с бъркалка. Постепенно добавям брашното като първоначално бъркам с миксер с бъркалки за кекс, а като се сгъсти (на последните 50-60г) с бъркалки за тесто.
Премествам сместа (не може да се изсипва) в правоъгълна тавичка върху хартия за печене.
Слагам във фурната на 50 градуса да втаса. За около 20-30 минути беше готово.
Увеличавам фурната на 200 градуса, последните 10-ина минути на 220 градуса.
За около 30-40 минути се изпича, но зависи от това, кокло силна е фурната ви.
Този път, по време на печенето, на дъното на фурната сложих метална купичка с вода. Хляба ставал по-хубав, така четох някъде 🙂 .
Да, добре се получи, но следващият път ща намаля леко маята, мисля, че беше една идея повече.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!