диета и алкохол

Обичат ли се алкохолът и диетата

„Мога ли да пия алкохол по време на диета?” – това е един много често задаван въпрос.

Алкохол и диета

И тук отговорът не е еднозначен. Ако спортуваме редовно или сме на диета и искаме резултати, не трябва да пием често. Но не е и задължително да се лишаваме напълно от алкохола. Ето някои негативи и позитиви от приема на алкохол:
• При прием на алкохол скоростта, с която тялото изгаря мазнини спада значително. Една малка водка, в която има едва 90 калории, потиска процесите на разграждане на мазнините със 73% за няколко часа. Причина за спиране на изгарянето им е във веществото, в което алкохола се превръща, когато попадне в черния дроб. Тази субстанция е ацетат. Тя отнема функциите на мазнините като източник на енергия и така няма условия за ползването им, т.е. не ги изгаряме. Въпреки че действието е само за няколко часа след консумацията на алкохол, редовното пиене обезсмисля всички усилия за отслабване.
• Пиенето отваря апетита. Доказано е, че след аперитива сме склонни да изядем значително по-големи порции.С пиенето ни се приисква и да хапваме нещо за мезе. Обикновено това са, пържени картофи, сухи колбаси, ядки, сирена или салата. Прекаляването с количеството на храната е почти сигурно.
• Алкохолът намалява значително нивата на тестостерона. Това и при двата пола води до умора, липса на настроение и сила, намалено либидо, спадане на мускулната маса, увеличаване на подкожните мазнини.
Но…приемът на умерени количества алкохол има и положителни страни – подобрява настроението, успокоява, помага ни да преодолеем някои задръжки и да общуваме по-лесно, намалява агресията, дори има и някои физиологични ползи от него, доколкото може да ги наречем така:
• 30 г концентрат подобряват настроението и премахват напрежението.
• 1 чаша червено вино дневно намалява рисковете от Алцхаймер. Виното е натурален продукт и не съдържа нито вода, нито захар, нито изкуствени добавки. Влияе благотворно на организма, укрепва кръвоносните съдове и сърцето, има антиоксидантно действие, прочиства кръвта, укрепва нервите, успокоява и тонизира. При това стимулира и разграждането на мазнините.
• Хмелът в бирата съдържа много антиоксиданти, които предпазват организма от остаряване. Бирата е богата и на витамини В1, В2 и РР.
• Само малка част (около 5 %) от изпититото количество се превръща директно на мазнини.
• Около 20% от енергията приета с алкохола се изразходва за неговото усвояване.
Така, че за да сме във форма, но да не се лишаваме напълно от алкохола, най-добре да го оставим за специални случаи.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *