рожков

Защо рожков?

Сигурно често срещате в рецептите рожков на сироп или брашно, но знаете ли какво всъщност представлява? Ако отговора ви е „Не съвсем”, значи това четиво е точно за вас. Ако пък сте наясно, пак прочетете, може пък да научите още нещо за рожков и ползите от употребата му.

рожков

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион, типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния, както и Кипър. Любопитното е, че колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава. Едно дърво може да продължи да ражда 100 години. У нас също е разпространено, но за жалост не може да се използва за хранителни цели.

Шушулките от рожков са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.
В наши дни шушулките се изсушават и стриват на прах, който се отличава с характерен вкус, напомнящ смесица от карамел и какао.

Много хора смесват рожков със сурово какао за по-добър вкус. В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му. Освен това рожковът съдържа витамин B1 колкото ягодите, повече витамин A от аспержите и т.н. Също съдържа витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром.
Известно е също, че рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство. Рожковият плод е също така богат на инозитол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

Рожков може да се използва като заместител на какаото или да се комбинира с какао, за да обогати шоколадовия вкус. Може да се добавя към шейкове, смутита, пудинги, сурови десерти и печива, действа не само като овкусител, но и като естествен стабилизатор и сгъстител.
Реално, във всяка рецепта, в която се влага какао, то може да бъде заменено с брашно от рожков. В него не се съдържа глутен и има малко калории.

В магазинната мрежа може да намерите също сироп и петмез от рожков, идеален топинг за кисело мляко или сладолед с плодове.

От семената на растението се произвежда естествен и безвреден стабилизатор (E410-каробин).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *