Чийзкейк с боровинки
Без глутен, без захар, 10 блока според диета Зоната (10ПМВ).
Подходящ за хора с инсулинова резистентност (преддиабет), диабет, такива в режим на отслабване, както и за всеки ценител на вкусните десерти 🙂 .
чийзкейк с боровинки
нисковъглехидратни
без глутен
без захар
Какво ви е нужно
За основата:
3 яйца
1с.л. мед+1-2с.л. стевия
6с.л. прясно мляко (или ядково)
60г безглутеново брашно, аз ползвах готов микс
20г кокосово брашно
½ ч.л. бакпулвер, ванилия
За чийз слоя:
300г крем сирене лайт
1 непълна с.л. мед+1с.л. стевия
ванилия
120г замразени боровинки
1 пакет желатин, 10г
25-30г орехи за поръсване
Начин на приготвяне
За чийз крема: Смесвам крем сиренето, подсладителите, ванилията и замразените боровинки и оставям настрани да се поотпуснат боровинките. С времето сместа става по-рядка и се оцветява в нежно лилаво заради боровинките, които пускат сок при размразяването си.
За основата: Разбивам добре всички продукти за основата, изливам във форма за торта с падащ борд, върху хартия за печене, и пека на 200 градуса до готовност. Отне ми около15 минути, тъй като блата е тънък.
Вадя от фурната, махам борда и внимателно отлепям хартията. Оставям блата върху решетка да се охлади.
През това време си приготвям желатина и го слагам в крема. Разбърквам добре.
Сглобявам като слагам отново блата във формата и стягам ринга. Изливам чийзкрема върху блата и слагам в хладилника да стегне. Беше готов за около 2 часа.
След като крема е стегнал поръсвам с орехите, минати за секунди в чопъра. Връщам лилавата прелест в хладилника. Броя докато дойде време за дегустация 🙂 .
Бон апети!
Бележки:
- Брашното може да е всякакво, но въглехидратно.
- Вместо прясно мляко може да ползвате ядково. Млякото не броя, тъй като разделено на 10 порции нутриентите в него са нищожни.
- Боровинките може да са свежи.
- Мазнините са повече заради желатина.
- Крем сиренето е лайт, от Лидъл, с 4% мазнини. Затова и не ги слагам в сметките.
Разпределение на продуктите по блокове в Зоната:
- яйца 3П+крем сирене 6П+желатин – общо 10П;
- безглутеново брашно 4,5В+кокосово брашно 0,5В+мед 3,5В+боровинки 1,5В – общо 10В
- орехи+мазнини от яйца и крем сирене – приемам 11М.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!