Чийзкейк с боровинки

Чийзкейк с боровинки

Без глутен, без захар, 10 блока според диета Зоната (10ПМВ).  

Подходящ за хора с инсулинова резистентност (преддиабет), диабет, такива в режим на отслабване, както и за всеки ценител на вкусните десерти 🙂 .

чийзкейк с боровинки

 

Какво ви е нужно

 

За основата:

3 яйца

1с.л. мед+1-2с.л. стевия

6с.л. прясно мляко (или ядково)

60г безглутеново брашно, аз ползвах готов микс

20г кокосово брашно

½ ч.л. бакпулвер, ванилия

 

За чийз слоя:  

300г крем сирене лайт

1 непълна с.л. мед+1с.л. стевия

ванилия

120г замразени боровинки

1 пакет желатин, 10г

 

25-30г орехи за поръсване

 

Начин на приготвяне

 

За чийз крема: Смесвам крем сиренето, подсладителите, ванилията и замразените боровинки и оставям настрани да се поотпуснат боровинките. С времето сместа става по-рядка и се оцветява в нежно лилаво заради боровинките, които пускат сок при размразяването си.

 

За основата: Разбивам добре всички продукти за основата, изливам във форма за торта с падащ борд, върху хартия за печене, и пека на 200 градуса до готовност. Отне ми около15 минути, тъй като блата е тънък.

Вадя от фурната, махам борда и внимателно отлепям хартията. Оставям блата върху решетка да се охлади.

 

През това време си приготвям желатина и го слагам в крема. Разбърквам добре.

 

Сглобявам като слагам отново блата във формата и стягам ринга. Изливам чийзкрема върху блата и слагам в хладилника да стегне. Беше готов за около 2 часа.

 

След като крема е стегнал поръсвам с орехите, минати за секунди в чопъра. Връщам лилавата прелест в хладилника. Броя докато дойде време за дегустация 🙂 .

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • Брашното може да е всякакво, но въглехидратно.
  • Вместо прясно мляко може да ползвате ядково. Млякото не броя, тъй като разделено на 10 порции нутриентите в него са нищожни.
  • Боровинките може да са свежи.
  • Мазнините са повече заради желатина.
  • Крем сиренето е лайт, от Лидъл, с 4% мазнини. Затова и не ги слагам в сметките. 

Разпределение на продуктите по блокове в Зоната:

  • яйца 3П+крем сирене 6П+желатин – общо 10П;
  • безглутеново брашно 4,5В+кокосово брашно 0,5В+мед 3,5В+боровинки 1,5В – общо 10В
  • орехи+мазнини от яйца и крем сирене – приемам 11М.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *