Безглутенов бял хляб
Хлебчето ми е без глутен и без млечни продукти. С опция да бъде и без яйца, т.е. веган.
Една, бих казала много успешна рецепта за безглутенов хляб. Лесна и непретенциозна откъм продукти. По-надолу ще намерите и оригиналната рецепта за обикновен хляб за сандвичи, приготвен в хлебопекарна.
хляб
без глутен
без млечни
хлебопекарна
.
Продукти за неголямо хлебче, 8х22х5 см:
120мл овесено мляко
1 яйце (или 1с.л. чия+3с.л. вода)
1ч.л.суха мая за хляб
70г нишесте от тапиока
100г оризово брашно
1ч.л. гума ксантан
2/3ч.л сол
2ч.л захар, в случая ползвах палмова.
.
Разбърках добре поотделно мокрите и сухите съставки.
Към мокрите добавих постепенно сухите съставки и разбърках много добре. Ползвах първо бъркалка, после лъжица.
Сипах в малка тавичка, загладих и сложих в предварително загрята фурна, 50 градуса, да втаса.
За 40 минути бе готово и увеличих градусите на 170.
Пекох още толкова време.
Охладих върху решетка, увито в памучна кърпа. Ползвам една кухненска кърпа, тънка, не хавлиена.
.
Хлебчето се получи чудесно – много вкусно, с леко препечени корички и…. малко 🙂 . Другият път поне двойна доза.
.
А ето и оригиналната рецепта за Хляб за сандвичи (така се води в книжката) :
120мл мляко
1 яйце
2/3 ч.л мая
275г бяло брашно
1ч.л сол
20г захар
35г масло*
По рецепта има и 3г глутен, който не съм слагала, не мисля, че е нужно.
.
Всичко се слага в купата на хлебопекарната в посочения ред без маслото*. То се слага към края на бъркането след сигнал на уреда. Предполагам за други марки и програми това ще е сигнала за добавяне на семена.
Пече се на програма, която е дълга 3 часа и 20 минути. Предполагам е по-дълга, защото пише, че млякото се слага студено.
.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!