Рошави питки с брашно за лаваш
Без глутен, без яйца, без млечни продукти.
рошави питки с брашно за Лаваш
без яйца
без млечни
безглутенов хляб
Това са най-добрите питки хляб, които съм правила. Бухнаха добре, вътре са сухи, не мокри като повечето безглутенови хлябове, меки и еластични. Стават за бургери, стават и за манджичка 🙂 .
Знаете, че при безглутеновото хранене в крайна сметка всичко се свежда до основната суровина – брашното. А това брашно засега се оказва с много добро съчетание на отделните му компоненти. Няколко рецепти правих с него и винаги имам чудесен резултат. А сега към питките.
Нужните продукти за 7 броя питки:
200г брашно
4г сол (1/2 ч.л.)
4г захар (1/2 ч.л.)
4г мая (непълна чаена лъжичка)
200 мл топла газирана вода
1 1 /2 с.л. мазнина (при мен шарлан)
Смесете добре сухите съставки в купа. Направете кладенче.
В него сипете водата и мазнината и бъркайте с миксера (с бъркалки за тесто) около 3-5 минути до хомогенност.
Работете с навлажнени ръце С намокрена лъжица загребете от сместа и оформете питки с желаната големина (средно големи, като земелки).
Наредете питките в тавичка върху хартия за печене.
Сложете във фурна на 50 градуса да втасват. За 30 минути при мен бяха готови.
Увеличете градусите на фурната на 200 и печете до готовност. При мен за още 30 минути бяха готови.
Насладете им се с каквото решите. Подходящи са както за класически манджички и сандвичи, така и за всякакви експерименти 🙂 .
Бон апети!
Брашно за лаваш може да поръчате от тук: https://www.vegadietshop.com
Бележки:
Може да направите и по-голямо и по-малко количество от питките, важно е да спазвате следните пропорции:
На всеки 50г брашно трябва да сложите по 1г сол, захар и мая, 50 мл течност и 5 мл мазнина.
Т.е. ако ще ползвате 500г брашно ше имате:
500г брашно, 10г сол, 10г захар, 10г мая, 500 мл течност, 50 мл мазнина.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!