Торта парфе с ягоди и орехи
Без глутен, без захар, 12блока (12БПМВ) в Зоната.
торта парфе с ягоди
Без глутен
Необходими продукти
За тестото:
4 яйца /4П
3 с.л. еритритол
34г кокосово брашно /2М+1ПВ
40г оризово брашно /3В
2 ч.л. (10г) арония на прах, виж бележките /1В
1 бакпулвер, ванилия
За крема:
500г цедено кисело мляко /5П+2В
220г прясно мляко /1ПВ
1 с.л. мед (2В)+ стевия на вкус, ванилия
1 желатин /1П
Отделно за украса 280г ягоди (2В) и 40г орехи (13М).
Начин на приготвяне – стандартен:
Разбивате всички продукти за тестото, изсипвате във форма за торта със свалящ се ринг, (моята е с диаметър 24 см.) и изпичате на 220 градуса до готовност. Става бързо, наблюдавайте си творбата .
След изпичане оставете блата да изстине върху решетка. През това врем си пригответе крема.
Разбийте добре с миксер цеденото кисело мляко заедно с прясното мляко, меда, стевията и ванилията. Ще получите пухкав крем.
Желатина накиснете в 6 с.л. вода и след като набъбне разтопете на водна баня (всичко това го има описано на опаковката му).
След като е готов, добавете желатина в крема и разбийте с миксера за кратко, само да се смеси добре.
Върнете блата във формата за торта. Изсипете върху него всичкия крем, заравнете и оставете в хладилник да стегне.
След няколко часа, когато кремът е стегнал добре, украсете тортата с ягодите и орехите.
Насладете се на творението си с чаша кафе или Бейлис.
Бележки:
- Аронията не е задължителна, може да я замените с ½ с.л. мед в крема за повече сладост.
- 34г кокосово брашно е почти 2БП, предвид вероятното му по-слабо усвояване го сметнах за 1БП. Може да не го смятате въобще, но тогава увеличете протеина с още 100г цедено кисело мляко.
- Цеденото кисело мляко съдържа 3,8г въгл./100г продукт, затова му смятам и въглехидратите.
- Ако ми се доверявате не смятайте нищо като ПМВ…просто следвайте рецептата!
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!