Оризови кюфтета с кайма от грах

Оризови кюфтета с кайма от грах

Вегетариански кюфтета без глутен, без лактоза, без соя, 9ПМВ според диета Зоната.

оризови кюфтета с кайма от грах

Нужни продукти:

380г сварен ориз /120г суров/

75г кайма от грахов протеин

3 яйца

3с.л. хранителна мая

¼ голяма глава лук, 60-65г

1 морков, 50г

1с.л. зехтин

Сол, пипер, риган, кимион, мляно семе от черен кимион

 

Как приготвих:

Ориза сварих само във вода и сол /съотношение 3:1/. Получи се около 370-380г.

Каймата от грах накиснах във вряла вода за около 5 минути.

През това време задуших нарязания лук и настъргания морков в зехтина и малко водичка.

Смесих ориза, отцедената кайма, лука с моркова, чукнах яйцата, добавих солта, подправките и разбърках всичко много добре.

Накрая добавих и хранителната мая, като разбърках още веднъж да се смесят ароматите.

От сместа оформих 9 броя големи кюфтета, по-скоро малки шницели 🙂 .

Наредих в тавичка върху хартия за печене и пекох на 250 градуса докато се зачервиха леко. Не ги препичайте, стават сухи.

 

Хапнахме кюфтетата с чеснов млечен сос.

 

Бон апети!

 

Бележки:

* Разпределение по зонови блокове:

– ориз 8В, лук 0.5В, морков 0.5В;

– веган кайма 5П, яйца 3П, хранителна мая 1П

– зехтин 9М

* Как да хапнем:

– Две кюфтета с 200г овкусено кисело мляко са 3 блока; 3 кюфтета със зелена салата са 3 блока; две кюфтета и салата от 250г домати и краставици са 3 блока.

– Три кюфтета с 200г кисело мляко са 4 блока, 3 кюфтета с 250г домати и малко краставици са 4 блока; 4 кюфтета биха били множко  за 4 блока 🙂 .

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *