Оризови кюфтета с кайма от грах
Вегетариански кюфтета без глутен, без лактоза, без соя, 9ПМВ според диета Зоната.
оризови кюфтета с кайма от грах
без глутен
вегетариански
без лактоза
зоната
без соя
Нужни продукти:
380г сварен ориз /120г суров/
75г кайма от грахов протеин
3 яйца
3с.л. хранителна мая
¼ голяма глава лук, 60-65г
1 морков, 50г
1с.л. зехтин
Сол, пипер, риган, кимион, мляно семе от черен кимион
Как приготвих:
Ориза сварих само във вода и сол /съотношение 3:1/. Получи се около 370-380г.
Каймата от грах накиснах във вряла вода за около 5 минути.
През това време задуших нарязания лук и настъргания морков в зехтина и малко водичка.
Смесих ориза, отцедената кайма, лука с моркова, чукнах яйцата, добавих солта, подправките и разбърках всичко много добре.
Накрая добавих и хранителната мая, като разбърках още веднъж да се смесят ароматите.
От сместа оформих 9 броя големи кюфтета, по-скоро малки шницели 🙂 .
Наредих в тавичка върху хартия за печене и пекох на 250 градуса докато се зачервиха леко. Не ги препичайте, стават сухи.
Хапнахме кюфтетата с чеснов млечен сос.
Бон апети!
Бележки:
* Разпределение по зонови блокове:
– ориз 8В, лук 0.5В, морков 0.5В;
– веган кайма 5П, яйца 3П, хранителна мая 1П
– зехтин 9М
* Как да хапнем:
– Две кюфтета с 200г овкусено кисело мляко са 3 блока; 3 кюфтета със зелена салата са 3 блока; две кюфтета и салата от 250г домати и краставици са 3 блока.
– Три кюфтета с 200г кисело мляко са 4 блока, 3 кюфтета с 250г домати и малко краставици са 4 блока; 4 кюфтета биха били множко за 4 блока 🙂 .
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!