Тиквички с ориз

Тиквички с ориз

12ВМ според диета Зоната. Ястие, подходящо при безглутенов режим на хранене.

тиквички с ориз

Необходими продукти  за 4 порции:
220 г тиквички
80 г морков
100 г домати, може и от консерва
60 г лук
100 г чушка сиврия
120 г ориз
4 ч.л. зехтин
700 мл вода
Сол, копър, магданоз, пиперче  и други подправки според вкуса ви.

Зеленчуците се нарязват на кубчета, като лука и чушката са нарязани по-дребно.
В зехтина и малко водичка се задушават зеленчуците за около 5 минути, без доматите.
Налива се водата и пасираните или настъргани домати. Оставя се да заври и след това се слага ориза и солта.
Готви се на слаб огън до готовност на ориза.
След махане от огъня, или преди сервиране, поръсете с пресни подправки на вкус.

Насладете му се с чаша бяло вино, ако не сте на диета 🙂 .

Бележки:
– Цялото ястие е 12 блока въглехидрати и мазнини според диета       Зоната или 12МВ. Това са 4 порции по 3 блока въглехидрати и мазнини (4 х 3ВМ). За баланс трябва да добавите още 3 блока протеин (3П). Това може да бъде 75г сготвено месо, 100г печено кюфте/кебапче, 120г сирене или 180г Котидж сирене.

– Ястието е подходящо за хора с гастрит, язва, колит, при вегетариански и веган режим на хранене, при бъбречно болни и при ред други заболявания и здравословни състояния.

– При правилно съчетаване с протеин, който да забави усвояването на въглехидратите, става подходящо и при хора с инсулинова резистентност, както и при диабет тип 2, без инсулин.

– Хората на инсулин трябва да знаят, че една порция съдържа 27 г въглехидрати. Отново е препоръчително съчетаването с протеин.

2 replies
  1. Пламена Караиванова
    Пламена Караиванова says:

    Колко излиза грамажа за порция от 3 блока от готовото ядене

    Отговор
    • admin
      admin says:

      Здравейте. Не съм мерила грамаж на готовото ястие. В зависимост от това колко вода ще сложите за ориза, ще излезе различен грамаж – повече вода (като яхния), повече грамаж за блок и обратно.

      Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *