Безглутенов хляб
От доста време експериментирам с различни безглутенови брашна с идеята да си направя хляб без готова смес, а с моя такава. Без добавки, без хлебопекарна (по-лесно ми е без нея). И съответно имах много неуспешни опити докато стигна до тук. Хлябът се получи и с брашно от нахут и с брашно от жълта леща. Идеята на използването на тези брашна е повечето белтък, който съдържат, около 20-22г на 100г продукт. А нишестето и Хуска слепват сместа. Надявам се и на вас да ви се получи. Та…да вървим към самата рецепта.
Безглутенов хляб
Без готова смес
Необходими продукти
За мократа смес:
1 яйце
200 мл топло прясно мляко
½ пакет (3,5г) суха мая
1 ч.л. Хуск (3г)
За сухата смес:
150г оризово брашно
50г брашно от леща или нахут
50г нишесте от тапиока или царевично
1 кафена лъжичка сол
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Смесвате всички продукти за мократа смес като първо разбивате добре яйцето и после добавяте останалите продукти като отново разбивате много добре. Оставете настрани да набъбне Хуска и да се разтвори маята.
През това време отмервате брашната и смесвате всички съставки за сухата смес. Разбъркайте добре.
Смесете сухите и мокрите съставки и разбийте с миксер до хомогенна смес.
Трябва да получите гъста кексова смес.
Сипете сместа в подходяща тавичка и оставете да втаса.
Аз оставям сместа във фурната на 40-50 градуса и втасва около час, час и малко.
След като сместа удвои обема си изпечете на 200 градуса в затоплена фурна до готовност. На моята печка й отнема около 50-60 минути като аз пека повечко за по-хрупкава коричка.
След като хлебчето е готово го извадете от формата и оставете върху решетка да се охлади.
Получи се страхотен хляб с хрупкава коричка, който не е лепкав отвътре както повечето хлябове без глутен.
Насладете му се с масълце и домашно сладко, с лютеница и сирене, с маслинки и краставичка и….всичко останало.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!