Карамелени мъфини

Карамелени мъфини с шоколадови капки

Сместа за мъфините е без глутен, без захар и без млечни продукти.

мъфини с шоколад

Да закрия годината с едни бързи, лесни, пухкави, вкусни и ароматни кексчета.
Истинска наслада за сетивата само с 4 продукта.

Необходими продукти за 12 броя мъфини:
3 яйца
160г петмез от фурми
100г кокосово масло
1 бакпулвер без глутен
ванилия
160г брашно без глутен.

Разтопете кокосовото масло.
Смесете всички продукти, разбийте добре и насипете във формички за мъфини. Моята е голяма форма с 12 гнезда. Във всяко сложих по една хартиена кошничка и насипах от тестото почти догоре.
Сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете на 200 градуса докато бухнат добре, после намалете на 160 градуса и допечете до готовност – клечка, забодена в средата на мъфина да излезе суха.
Не се мотайте из Фейсбук докато чакате да се изпекат, че стават бързо и може да има изненаадааа.

Тъй като ние обичаме шоколад 🙂 , в тестото за мъфините сложих шоколадови капки.
След като мъфините се изпекоха ги залях леко с глазура от сок от 2 резена мандарина и пудра захар и бързо поръсих с шоколадови пръчици – това за дребното, а на другите просто капнах малко петмез, ей така.. за цвят.

Бележки:
* Ако нямате проблем с млечните може да ползвате краве масло;
* Различните безглутенови брашна попиват различно количество течности. Поради това, количеството брашно може да варира в зависимост от вида му. Консистенцията за сместа е една идея по-рядко кексово тесто за да станат меки и пухкави мъфини. Повече брашно, по-твърди мъфини;
*Ако имате проблем с млечните или захарта добавете шоколадови капки на Dragon Superfoods. Може да ги намерите тук: https://www.vegadietshop.com/choco-drops-dark

Петмез от фурми може да закупите от тук: https://www.vegadietshop.com

Бон апети и Весела Нова 2020 година!

2 replies
  1. Анета
    Анета says:

    Здравейте, спазих рецептата, но мъфините се получиха….ужаснооо мазни, буквално отвън леко загорели мазни крайща, а отвътре е още по-мазно. Дали не е объркан грамажа на кокосовото масло? 100г ли е? Благодаря!

    Отговор
    • admin
      admin says:

      Нямам идея защо не се е получило при Вас. Повторих рецептата и пак станаха чудесни, без да са мазни. Брашното е важно. Аз ползвам обикновено на Doves Farm, смес бяло брашно (ориз, царевица, киноа, теф….и нишесте) или такова с набухвател, като тогава не слагам бакпулвер.

      Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *