Лупин протеинови палачинки
Представям ви една високопротеинова, безглутенова закуска в четири варианта – два за любителите на солените закуски и два за любителите на сладкото. Или както се казва – за всекиго по нещо 🙂 .
Подходящи са за хора с диабет, инсулинова резистентност, за спортуващи, за отслабване, при нисковъглехидратно хранене, подходяща за вегани (с растително мляко) и вегетарианци и с малко донагласяне за хранене в Зоната (за това по-нататък).
Цялата смес съдържа около 31г Протеин, 12г Мазнини, и 27г Въглехидрати.
протеинови палачинки
лупин протеин
без глутен
Основната рецепта е за палачинки, които спокойно могат да се ползват и като тортила питки. Ползвах лупин протеин. Отдавна съм му хвърлила око, но предвид многото разочарования от неовкусен растителен протеин дълго отлагах да му дам шанс 🙂 .
Лупина е от семейството на бобовите, близка е до нахута, но без неговия ммм…странен мирис и вкус.
Лупин протеинът е с почти 40г протеин и цели 35г фибри, има 7,9г мазнини и само 7,5г въглехидрати.
Първоначално ползвах рецептата на опаковката, но нищо не се получи и затова я донагласих и станаха…чу-дес-ни!
Няма мирис на странно (като други протеини 🙂 ) , не променя вкуса и ухаят много добре.
А сега и рецептата.
Нужни продукти за 5 броя палачинки с диаметър около 15-16 см:
1 яйце
½ ч.ч. прясно мляко (би трябвало да стане и с растително)
4с.л. Био Лупин протеин (около 50г)
2с.л. оризово брашно (може лимецово), около 25г.
Щипка сода или малко бакпулвер.
Разбих всичко първо с вилица, а после пасирах за секунди. Оставих за 2-3 минути да почине.
В тиган за палачинки сипвам от сместа по един непълен черпак, разстилам и пека от едната страна докато стане на дупчици, от содата. Огънят ми е умерен.
Обръщам и пека от другата страна.
Всичко стана за около 15 минути.
Следва гарниране по желание.
- Солени варианти, в моя случай:
-Крем сирене, пушена сьомга, краставичка, търпи копър, но се сетих късно 🙂 .
-Котидж сирене, домати, босилек, зехтин.
- Сладки варианти:
-крем с шоколад, малко сусамов тахан.
-Скир с праскови, гарнирана с парченца кайсии (нямах праскови и ползвах кайсиите като най-близък вкус). Търпи натрошени какаови зърна, пак бавно стоплих и я почнахме без тях 🙂 .
Има още много възможности за гарниране, въпрос на вкус и фантазия. По-важното в случая е, че закуската е високопротеинова, полезна, засищаща и вкусна. Да, наистина беше вкусна. Даже дребното не позна, че е БИО 🙂 🙂 🙂 .
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!